Menu weselne


Wyborne jedzenie obok dobrej muzyki na weselu to podstawa udanej imprezy. Jakie powinny być potrawy serwowane na Waszym przyjęciu? Odpowiedź jest prosta: smaczne, świeże i w odpowiedniej ilości. 
Przyjęło się, że oprócz obiadu podawane są jeszcze 3 lub 4 dania gorące. Dla niektórych jest to zbyt duża ilość, warto jednak pamiętać, że porcje takiego dania wcale nie muszą być ogromne, a przy dobrej zabawie tanecznej goście chętnie się częstują.
Oprócz dań ciepłych, na stole nie może zabraknąć różnorodnych przystawek, zakąsek, owoców, ciasta.  Zadbajcie o to, aby każdy z gości miał wybór, pamiętajcie  że nie wszyscy przepadają za wędliną, wśród takich dań powinny się znaleźć potrawy z ryb, sałatki, koreczki itp.
Warto przemyśleć również wykorzystanie stołu wiejskiego, gdzie znaleźć się mogą swojskie wędliny, szynki, pieczony dzik, udziec wieprzowy, golonka, żeberka w kapuście, smażone pierogi, pasztet, deska serów, smalec, ogórki kiszone, pieczywo, wino i nalewki domowej roboty.
Wybierając salę weselną pytajcie od razu o menu. Poproście o zestaw dań w formie papierowej, wtedy w domu na spokojnie skompletujecie własne menu, które będzie wam najlepiej odpowiadało. 


Możesz również polubić

2 komentarze

  1. Hania

    Zgadzam się. Menu jest bardzo ważne. Taka jeszcze moja rada, jeśli macie alergików lub osoby, które nie mogą czegoś jeść zadbajcie o to, żeby i oni mieli jakieś danie dla siebie. Będzie im miło!

  2. Anonimowy

    Mnie zastanawia sprawa glutenu na weselu. Ale nie spotkałam się jeszcze, żeby ktoś pomyślał o tego typu alergikach, niestety.

Dodaj komentarz